Ikäihmisen apu

Monen iäkkään toive on asua omassa kodissa mahdollisimman pitkään. Uskon, että ammattijärjestäjän apu voi lisätä ikäihmiselle useita itsenäisiä vuosia. Kun muisti heikkenee, tärkeiden papereiden on hyvä olla järjestyksessä, jotta omien asioiden hoitaminen onnistuu helpommin. Arkea helpottaa lisäksi se, jos tavaroiden sijoittelussa on huomioitu turvallisuus ja ergonomia. Puuhastelu omassa kodissa sujuu mukavammin, kun kurottelua ja kiipeämistä on mahdollisimman vähän. Tavaroiden karsiminen auttaa jokaista, mutta erityisesti se auttaa ikäihmistä. Tavarat löytyvät helpommin, kun turhat tavarat eivät täytä kaappeja ja varastoja. Mahdollisimman esteetön koti vähentää myös kompurointeja, kun motoriikka heikentyy. Hyvä järjestys auttaa myös silloin, jos tuttavan tai hoitajan täytyy yllättäen hoitaa iäkkään puolesta hänen asioitaan.

Tiesithän, että myös omille vanhemmille tai isovanhemmille ostetusta palvelusta saa kotitalousvähennystä.

Asiakkaan palaute

Tiesin heti, että pyydän Sonjaa avuksi, kun muutin uuteen asuntoon. Sonja kävi vanhassa asunnossani kaksi vuotta sitten ja sai kaiken järjestykseen. Jännitin vähän muuttoa, mutta se olikin paljon helpompi kuin ajattelin. Sonja auttoi muutossa ja tavaroiden kanssa uudessa asunnossa. Tavaroiden paikat on niin selkeät, että tässäkin asunnossa tavarat on helppo löytää. Eikä minun tarvitse kiipeillä ja kyyristellä, kun yleisimmät tavarat on sopivalla korkeudella. Myrna-astioita käytän harvoin, mutta pidän niistä todella paljon. Sonja ehdotti, että laitetaan ne keittiön kaapin perältä paremmin esille. Nyt voin ihastella niitä joka päivä.

Ammattijärjestäjän kommentit

Järjestimme asiakkaan kaikki tavarat muuton jälkeen uuteen asuntoon. Käyttötavarat laitettiin mahdollisimman helposti saataville. Hyllyjen korkeudet ja välit säädettiin juuri sopiviksi. Esimerkiksi kuvan henkaritankoa laskettiin reilusti alaspäin, jotta vaatteiden ottaminen ja palauttaminen olisi mahdollisimman helppoa. Jakkaralla kiipeily oli jo vähän hankalaa, joten jakkaran tarve minimoitiin. Vaatehuoneen ylimmille hyllyille laitettiin vieraiden peitot ja petivaatteet, jotka aikuiset lapset voivat itse ottaa yökylässä ollessaan. Pienen asunnon säilytystila riitti hyvin, kun ylimääräinen tavara oli karsittu ja harvemmin tarvittavat tavarat sijoitettiin häkkivarastoon.

Olin käynyt saman asiakkaan entisesssä kodissa pari vuotta aiemmin. Kävimme silloin ensimmäistä kertaa läpi kaikki asiakkaan tavarat varastoa myöten. Karsimme silloin jonkun verran tavaraa ja autoin tavaroiden poisviemisessä. Suurin muutos taisi kuitenkin olla tavaroiden ryhmittely. Sekatavarakaappeja oli useampi, mikä oli hankaloittanut tavaroiden löytämistä. Lopussa asiakaskin huomasi, että yksittäisten tavaroiden paikkoja ei tarvinnutkaan enää muistaa, kun selkeä ryhmittely ohjasi jo oikealle kaapille. Koska tavarat oli jo aiemmin käyty kunnolla läpi, uuteen asuntoon asettuminen sujui todella nopeasti.